Pécs harmadszor lesz házigazdája az összmagyar diákjátékoknak

A XI. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsportági döntőinek harmadszor ad otthont a baranyai főváros, hálás köszönet ezért Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, aki szívvel-lélekkel és nem utolsósorban anyagiakkal is támogatja Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke által megálmodott összmagyar diákbajnokságot. November 20 és 22 között  ismét mintegy 300 határon túli diáksportoló érkezik a Mecsekaljára, hogy a sport területén összemérje erejét. A sportágak köre változatlan, azaz asztaliteniszben, birkózásban, leány kézilabdában és sakkban írtak ki versenyeket. A programokat ismét irodalmi-történelmi vetélkedő színesíti, mely során az egyes határon túli régiók is bemutatkoznak egymásnak és a házigazdáknak. A szervezők hagynak időt a folyamatos versenyek mellett, hogy Pécs nevezetességeivel is megismerkedhessenek a fiatalok. A tornára Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkeznek diáksportolók.

A program november 20-án, pénteken este az ünnepélyes megnyitóval indul, mely során Pécs köszönti vendégeit,  a Leőwey Klára Gimnázium diákjai adnak kulturális műsort.  A sportversenyek a székesegyházban megtartandó szombat délelőtti ökumenikus istentisztelet után kezdődnek.
A kézilabda csoportmérkőzéseinek a PTE sportcsarnoka ad otthont. Az idén először vesz részt a tornán nyolc együttes, a rendező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. is indít csapatot. A másnapi helyosztók helyszíne a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz, ahova a Magyar Kézilabda Szövetség vezetői is ellátogatnak.

Az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók a Pécsi Kulturális Központban (volt Szivárvány Gyermekház), míg a sakkozók a Széchenyi István Gimnázium Radnóti utcai létesítményében mérik össze erejüket. Az asztalitenisz versenyek díszvendége ismét Jónyer István lesz, de a birkózók is neves szakember jelenlétében lépnek szőnyegre, hiszen Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke látogat ki a versenyre. A sakkversenyeket a korábbi években nagy érdeklődéssel figyelte Wichmann Tamás kenuzó, aki az idén is szakértő szemmel fogja figyelni az ifjú sakkozókat. A diákbajnokság színvonalát ők mindannyian emelik, hiszen a három sportoló közös jellemzője, hogy sportágukban világbajnokságokat nyertek.
Szombaton vetélkednek majd a régiók négyfős csapatai a kulturális esten, ahol be is mutatkoznak az egyes területek, akik rövid műsorral is készülnek. A vetélkedő idei témakörei: 100 éve tört ki az első világháború (a háború előzményei, főbb eseményei, utóhatásai Trianonnal bezárólag), Bozsik József és az Aranycsapat (Bozsik József 90 éve született), valamint a rendező Pécs városáról lesznek még kérdések.
Az összmagyar diákbajnokság vasárnap kora délután ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul, amelyen az idén is jelen lesz Páva Zsolt polgármester, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke és Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, a rendezvény házigazdája. Ugyancsak ott  lesznek a díjátadók között a már említett világbajnok sportemberek is.
Jó versenyzést kívánunk minden diáksportolónak!

A XI. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság programja itt megtekinthető.

Ma 2017. szeptember 21., csütörtök, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.