Kű Lajos és dr. Horváth Lajos Pro Civitate díjat kapott

2017. augusztus 20-án este Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott, melyen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat is. Utóbbi elismerésben részesült Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, válogatott labdarúgó és dr. Horváth Lajos, alapítványunk munkatársa is. A díjakat Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármester adta át, aki ünnepi beszédében köszönetet mondott az elismerésben részesülőknek tevékenységükért, akik akár munkájukban erőn felül, akár szabadidejük rovására, bármely területen sokat tettek a város közösségéért. Székesfehérvár különleges büszkeséggel készül minden esztendőben augusztus 20-ára, hiszen itt emelték nemzeti ünneppé 1938-ban Szent István napját.
Székesfehérvár szülötte, Kű Lajos már húszévesen bemutatkozott a Videoton színeiben az NB I-ben. 1968 és 1974 között a Ferencvárosban játszott, ahol UEFA-kupa elődöntőben is szerepelt, 4 bajnoki ezüstérmet és 2 MNK győzelmet szerzett. Tagja volt az 1972. évi müncheni olimpián ezüstérmes, majd a belgiumi labdarúgó Európa-bajnokságon negyedik helyezést elért magyar válogatottnak. 1977-ben Jugoszlávián át elhagyta az országot, tehetségét külföldön is bizonyította. 1978-ban az FC Bruges  csapatában BEK-döntőt játszott, ahol kikaptak a Liverpool csapatától. Puskás Ferenc halálával mindmáig ő az egyetlen élő, BEK-döntőben szerepelt magyar labdarúgó.

Hazatérése után szervezett egy foci csapatot volt Fradi-játékosokból (pl. Fenyvesi dr., Máté, Martos, Rab, Bánki, Simon, Vad), neves sportolókból (pl. Erdei Zsolt, Komáromi Tibor, Maracskó Tibor) politikusokból és művészekből, akik a környező országok magyarlakta területeire látogattak el, hogy segítsenek a határon túli magyarokon. Ekkor kezdődött Kű Lajos új élete, "misszionáriusi" tevékenysége. 2002-ben létrehozta Puskás Ferenc és Grosics Gyula támogatásával az Aranycsapat Alapítványt, melynek elsődleges célja a nemzet egyesítése „Hittel, sporttal és kultúrával”.
Magyarságára, valamint székesfehérvári gyökereire külföldi évei alatt is büszke volt.

Dr. Horváth Lajos a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nyugalmazott szemész főorvosa, a Videoton labdarúgó-csapatának volt sportorvosa. 1960-ban avatták orvosdoktorrá. Első munkahelye volt a fehérvári kórház szemészeti osztálya, ott nevelte ki elismert szemészorvosok generációit. Az ő nevéhez fűződik a kórház korszerű szemészeti osztályának megszervezése. 1997-ben vonult nyugdíjba, de a mai napig rendszeresen látogatja a Videoton mérkőzéseit. Három évtizeden át volt a Videoton csapatorvosa. Tagja volt az 1984/85-ös UEFA-Kupában döntőbe jutott székesfehérvári együttes szakmai stábjának. Több mint egy évtizede vesz rész alapítványunk munkájában. Szintén orvosként tagja volt 2010-ben, a dél-afrikai világbajnokság idején, a dél-afrikai Hessequa tartományban Hungarians néven indult aranyérmes összmagyar diákválogatottnak.
Mindkét kitüntetettnek szívből gratulálunk!

Ma 2017. szeptember 21., csütörtök, Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.